dimecres, 5 de març del 2014

RHS, un alcalde segons l’incomplet punt de vista d’un arxiver

RHS és l’abreviatura que he utilitzat centenars de vegades per identificar l’alcalde de Santa Cristina d’Aro, en Ricard Herrero i Suñer. Si voleu, aquest és un tractament molt arxivístic, codificat i fred, més propi dels motors de cerca de les bases de dades que no pas de l’explosivitat del caràcter d’aquella mena de Lou Reed cristinenc que, dia sí, dia també, entrava a l’Ajuntament al crit de “Catalunya!”. Sí, durant un temps el vam sentir dir això al creuar la porta, a primera hora del matí. Bé, això quan estava de bon humor –que no era pas sempre.
Vaig treballar amb ell el període 2005 - 2011 i el que exposaré a continuació sobre aquests anys és un punt de vista necessàriament incomplet. En Ricard devia tenir gent descontenta, com deuen tenir molts alcaldes. Jo mateix m’hi havia enfadat algun cop, segurament. L’obra de govern, a més, va desgastant amb el temps. De tot això en sóc conscient, però el que conec a fons és el conjunt de sinergies que va generar en el terreny de la cultura, el patrimoni, la recerca i l’arxiu municipal. És des d’aquest prisma tan parcial que puc –i sento la necessitat de– parlar d’ell.
El mateix any 2005, en què jo començava al capdavant del servei d’arxiu, en Ricard em va encarregar la preparació d’alguns actes al voltant del 150 aniversari del municipi, començant per una primera exposició (2006) i em proposà com a tècnic al recentment creat Espai del Metge Rural, un àmbit de recerca i divulgació participat pels tres municipis de la Vall d’Aro. En paral·lel, vam acordar treballar en el disseny dels paràmetres de gestió de la documentació administrativa de l’Ajuntament –es van enquestar les àrees per tenir una diagnosi (2006), es va elaborar el Quadre de Classificació (2007) i, després, es va impartir un curs de gestió de documents als i les administratives de la casa (2008).
Aquesta doble vessant –cultural i administrativa– de l’Arxiu crec que en Ricard la va tenir sempre present. Des de 2007, a més, em plantejà la possibilitat d’acollir un estudiant d’història, en Gerard Fogueras, el qual acabaria cursant arxivística i esdevenint un professional contractat per a desenvolupar projectes concrets. Això ens va permetre créixer. En Gerard, per exemple, participaria en els dos llibres de la Col·lecció d’Estudis Cristinencs que l’alcalde es va preocupar d’impulsar (2008, 2009), un sobre el naixement del municipi, l’altre sobre la Guerra Civil.
A partir del 2009, un cop l’arxiu disposava de les eines de gestió essencials i la documentació havia estat reinventariada gairebé al complet –documents gràfics inclosos–, vam acordar fer un pas decidit cap a l’administració electrònica, amb la vista posada a un futur programa de gestió d’expedients. I, com de costum, continuàrem insistint en el terreny de la recerca i la difusió: el 2010 es va editar un DVD amb testimonis orals de la Guerra Civil i la postguerra i, alhora, es va donar forma a una comissió ciutadana que assessorà l’arxiu el camp dels projectes culturals, tasca a la qual es lliurà en Ricard –que creia fermament en això de la participació col·lectiva.
Crec que és de justícia reconèixer el mèrits que va tenir en Ricard en tot plegat i la fe que va dipositar en aquests projectes. Santa Cristina li deu la remodelació del servei d’arxiu i la institucionalització de la recerca històrica al municipi. Fins llavors, els treballs procedien de la investigació amateur, de periodicitat irregular, amb la sola excepció del llibre d’en Gerard Bussot, Recull d’imatges i comentaris (1991). Cal tenir en compte que fou l’impulsor, també, del conveni entre l’Ajuntament i l’Institut del Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona, fruit del qual es van endegar tres excavacions arqueològiques i s’editaren tres bons llibres que fins ara no havia esmentat:
  • Aicart Hereu, Francesc; Nolla i Brufau, Josep M; Vivo i Llorca, Jordi. La plana Basarda. Història i arqueologia d'un jaciment maleït (2007).
  • Aicart, Francesc; Nolla, Josep Maria; Palahí, Lluís. L'Església Vella de Santa Cristina d'Aro. Del monument tardoantic a l'església medieval (2008).
  • Aicart Hereu, Francesc; Auladell Agulló, Marc; Vivo Llorca, Jordi. El castell de la Roca. Les empremtes d'una fortalesa fantasma a Solius (2010).
Per totes aquestes coses i perquè en Ricard va demostrar sempre una sensibilitat sincera per la cultura preferiria que el comiat d’aquests dies fos un “fins la propera” i no pas un “adéu”.
Tinc la sensació, però, que els sis anys que vam treballar plegats ho vam fer a destemps. Mentre ell sempre va tendir a reforçar un xic més la vessant cultural de l’Arxiu, jo vaig intentar assentar els criteris de gestió documental. En canvi, ara que no hi és, l’Arxiu ja disposa de les eines de gestió essencials i, per tant, es podria insistir més en l’acció cultural.
Què hi farem, Ricard. Estic segur que ho entens.
Fins la propera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada