divendres, 21 de febrer del 2014

Un altre cop la Guerra Civil?

Doncs sí. Què voleu? Em conviden a parlar-ne. I en parlo, per atendre la invitació, sí, però sobretot per convicció.
Em sembla que el coneixement sobre aquest temps de la nostra història és una qüestió mal resolta, com si no s’hagués pogut superar el conflicte. En casos així, els fantasmes del passat retornen a cada moment al temps present –ho deia Traverso. Ho hem vist quan, de sobte, aquest any Lluís Companys ha esdevingut un “colpista”, o ho vèiem quan un president de govern reivindicava l’etapa grisa de Cánovas del Castillo per comptes de la primera experiència democràtica plena a l’Estat, la Segona República.
Durant la Guerra Civil hi va haver bàndols, unes actuacions concretes i unes responsabilitats clares. No es pot pretendre fer una “història sense culpables”, com ja havia denunciat Vázquez Montalbán. Ni tampoc es pot pretendre reivindicar, en bloc i de forma acrítica, les víctimes del bàndol republicà.
Totes les víctimes són lamentables, és possible. Però, totes elles són reivindicables? Deixem de sacralitzar les víctimes, oblidem-nos d’un paisatge de la memòria excessivament tenyit per la mirada del testimoni i pel seu plany –per l’obsessió memorial que, a Europa, representa Auschwitz. Humanament ho comprenem, però cal fer menys memòria –o menys polítiques de memòria capricioses, si voleu– i més història, amb tots els matisos i complexitats. Més que res per fer-nos un favor a nosaltres mateixos i al nostre futur.
Tinc l’esperança que les conferències de “A Palafrugell, fem història” vagin en aquesta direcció.

3 comentaris:

  1. Jordi, des de Palafrugell x la Independència volem agraïr-te la magnifica conferència impartida, model en rigorositat i professionalitat en un tema tant delicat.
    "A Palafrugell, fem història" i des de el primer dia s'ha treballat per fer una tasca encaminada a mostrar als nostres convilatans una història, la nostra, allunyada de partidismes, tot pensant que el coneixement del nostra passat ens ha proporcionar un futur millor per a tothom.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Joan,
      Per la meva banda jo us vull agrair haver-me convidat a ser un dels ponents. L’objectiu de “A Palafrugell, fem història” que esmentes al final del teu comentari el vaig percebre des d’un primer moment, i ara que la conferència ja s’ha celebrat, el puc corroborar de forma inequívoca.
      No crec que ningú esperés de la meva conferència aixecar els ànims del públic amb consignes extretes de l’imaginari polític nacionalista. Ni jo ho tenia previst fer –ni en dec saber, de fer-ho. Malgrat les coincidències de fons que puguem tenir en el terreny de les idees polítiques –dret a pronunciar-nos com a subjecte polític en exercici de la plena sobirania–, segur que si ho analitzem bé també podríem trobar diferències –dubto sobre el fet que la independència com a estadi final sigui la solució més adient.
      Tanmateix, el dia de la conferència no es tractava d’això. És més, l’ambient que em vaig trobar estava molt allunyat del proselitisme que legítimament una entitat de caràcter polític podria haver esgrimit. Ben al contrari: des del disseny del programa de conferències a les preguntes del públic al final de l’acte, tot ha tingut un caràcter molt més lligat a la difusió i adquisició de coneixements bàsics, i a la voluntat de saber i d’entendre.
      Recordo, fins i tot, que al final de l’acte vam parlar de com, a Catalunya, s’han produït moments en què hi ha hagut una veritable demanda de coneixements, des dels casinos i ateneus del segle XIX a l’escola de la Segona República, passant per l’obra de la Mancomunitat, per exemple. En certa manera, aquest mateix esperit de formació contínua, de superació constant i d’acostament a l’avantguarda del món mitjançant la formació com a eina de creixement personal i col•lectiu ha guiat també la vostra iniciativa. En aquest sentit doncs, només en resta felicitar-vos.

      Elimina
  2. Els amics de Palafrugell per la Independència han estat amabilíssims al fer una ressenya de la conferència:

    http://www.ancpalafrugell.cat/el-21-de-febrer-es-va-celebrar-la-penultima-conferencia-del-cicle-a-palafrugell-fem-historia-amb-el-tema-la-guerra-civil-i-la-dictadura-amb-jordi-gaitx-molto/

    Moltes gràcies.

    ResponElimina